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May 29, 2019 

 

 

 

Dale Taylor, Chair 

Hanover County Republican Committee 

 

VIA E-mail 

 

 Re: Removal Petition Notice and Signature Requirements 

 

Dear Chairwoman Taylor, 

 

 On May 23, you requested a ruling or interpretation regarding the Party Plan’s provisions 

relating to removal of chairmen particularly those regarding notice and the requirement for 

signatures. 

 

Relevant Provision of the Party Plan 

 

 The removal provision of the Plan reads in relevant part: “Any Chairman … may be 

removed from office by the vote of two-thirds (2/3) of the other members of the Committee, after 

being furnished with notice that such removal will be sought, with the charges, in writing, signed 

by not less than one-third (1/3) of the members of the Committee; and allowing him thirty (30) 

days within which to appear and defend himself.” Art. VII, Sec. C. 

 

 You inquire specifically about what constitutes furnishing a signed, written notice 

triggering the 30-day timeframe. The Plan provides no definitions of any of these terms and I 

have been unable to identify any prior rulings or interpretations addressing the particular issues 

you raise, save one regarding the issue of signatures, which I cite below.  

 

 While the term “furnished” appears no where else in the Plan, the other terms do appear 

and I look first to the context of these other uses to determine their meaning in this provision, 

first regarding notice and then regarding signatures. My analysis on signatures looks also to the 

law and a prior ruling by one of my predecessors. 
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Notice 

 

 Terms relating to written notice appear in only two other contexts—notice of meetings1 

and notice of change of location for a nominating contest.2 The Plan specifically authorizes the 

use of e-mail as written notice in the first of these contexts, meeting notices: “Electronic mail 

shall be deemed written notice for the purpose of this subsection, unless otherwise specified in 

the bylaws.” Art. VII, Sec. B, para. (subsection) 1. Implicit in the second context is a 

requirement to physically post the notice on a building. 

 

 The term “notice” alone appears in three other contexts—Appeals Committee meetings 

(Art. X, Sec. A, para. 2), notifying the Party of General Counsel rulings (Art X, Sec. A, para. 4), 

and amending the Party Plan (Art. XI). The provision for Appeals Committee meetings does not 

make reference to how notice can be made. While the Appeals Commmittee is not an “official 

committee,” it seems reasonable to apply the e-mail notice rule that applies here as well. The 

notification of state central committee members and unit chairs regarding general counsel ruling 

specifically directs that it be made by e-mail. Notice of proposed amendments to the Party Plan 

by a State Convention specifically requires that the notice be postmarked, so it appears that 

notice by mail is required; amendments made by the State Central Committee need only appear 

in a meeting notice governed by the official committee notice rules. 

 

 The terms “writing” or “written” without specific reference to a notice appear in five 

other contexts—statements relating to nominating contests,3 financial obligations made by the 

Party,4 proxies (Art. VII, Sec. A, para. 3), disclosure of conflicts of interest (Art. VII, Sec. J., 

para. 2), and contests and appeals (Art. X, Sec. B, para. 4, 5). The Plan provides no particular 

instruction as to what constitutes a “writing” in any of these contexts. Customarily, statements 

relating to nominating contests are taken on paper forms. Financial obligations evidenced by a 

writing could be on paper or electronic. Proxies are customarily signed on paper, but often 

delivered by scan and e-mail. Conflicts disclosure have been made on paper and by e-mail. 

Contests and appeals follow the same pattern as proxies. 

 

 Given the variety of ways in which “written notice,” “notice,” “writing,” and “written” 

are used either by explicit direction of the Plan or by custom, I am of the opinion that an e-mail 

message can provide “written notice” for purposes of the removal provision of Article VII, 

                                                 
1 Meeting notices are generally governed by Art. VII, Sec. B. The duty of various official committee chairs to issues 

such notices are defined at Art. III, Sec. D, para. 2; Art. IV, Sec. D, para. 2; Art. V, Sec. D, para. 2; Art. VI, Sec. D, 

para. 2. Various actions that can only be taken when included in a meeting notice appear at Art. VI, Sec. F 

(dissolving combined units); Art. VII, Sec. E (nominations by committees); Art. VII, Sec. F (filling vacancies in 

nominations); and parallel provisions for filling vacancies on various official committees (Art. III, Sec. C, para. 5; 

Art. IV, Sec. C, para. 3; Art. VI, Sec. C, para. 4). 
2 The requirement to post a written notice of a change in location for a mass meeting, party canvass, or convention at 

the original location appears at Art. VIII, Sec. M. 
3Statements of intent to support Republican nominees (Art. I, Sec. A, para. 1) and statements of renunciation of 

another party after participating in their nominating contests (Art. I, Sec. A, para. 5). 
4Obligating the Party to finance expenditures of statewide campaigns (Art. III, Sec. D, para. 1(d)) and restrictions on 

contracts (Art. III, Sec. F). 
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Section C. However, given that notice in this context is directed to a single individual (the 

subject of the removal provision) rather than more generally to, for example, many members of 

an official committee or participants in a nominating contest, and that the notice triggers a 

specific timeframe, due process requires that any notice be reasonably calculated to give actual 

notice to the recipient and that some evidence support that notice was given. For example, an 

affidavit from a person who personally delivered notice, a certified mail receipt, or confirmation 

from a private delivery service, would all be sufficient. Any similar evidence from an e-mail 

delivery would be sufficient. 

 

Signatures 

 

 Having set out what constitutes written notice for purposes of this provision, I now turn 

to the meaning of “signed.” The term “signed” is used in the Plan in five other contexts—

regarding renunciation statements (Art. I, Sec. B, para. 5); commissions issued by the State Chair 

to Unit Chairs (Art. III, Sec. D, para. 2(f)); proxies (Art. VII, Sec. A, para. 3); declarations of 

military members relating to the military delegation at a convention (Art. VIII, Sec. H, para. 

7(a)); and petitions supporting contests and appeals (Art. X, Sec. B, para. 4). None of these 

provisions gives any additional instruction as to what constitutes a signature. 

 

 State law defines signature in different ways in different contexts. E-signatures are 

acceptable in many contexts. The federal ESIGN Act and the Uniform Electronic Transactions 

Act (UETA), which has been adopted by Virginia regulate e-signatures and their use. The 

ESIGN Act defines an e-signature as “an electronic sound, symbol, process attached to or 

logically associated with a contract or other record executed or adopted by a person with the 

intent to sign the record and be legally bound.” 

 

 In order to be “signed,” a written notice under Article VII, Section C, must meet this test. 

I am aware of several ways in which official committees have accepted signatures: 

 

• One or more pages of physical signatures appended to a notice document, transmitted 

either as a physical document or an image of a physical document transmitted by e-mail. 

• Through the use of DocuSign, a commercial e-signature application, to collect e-

signatures, which were then printed out and appended to a physical document and 

transmitted by private delivery. 

 

Official committees acted on removal petitions signed in these ways.5 Other methods consistent 

with the ESIGN Act or traditional physical documents may also be acceptable.  

 

However, in all cases, the signatures must be included as part of the written notice of 

charges provided to the subject of the removal petition so that the recipient had evidence of a 

valid removal petition meeting the signature requirement; a mere list of names is insufficient. My 

predecessor, Lee Goodman, noted that the charging document itself must include the signatures 

                                                 
5 The most analogous provision of the Party Plan, petitions accompanying contests and appeals under Art. X, have 

been presented and acted upon in similar fashion. 
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in a ruling issued on February 2, 2011, a copy of which is attached. I would also note that the 

ruling provides a very helpful analysis of removal proceedings and the requirements that apply. 

 

This letter constitutes a ruling or interpretation of the Party Plan. Pursuant to Article X, it 

may be appealed to the Appeals Committee or directly to the State Central Committee within 

thirty days of the date it is posted on the RPV website. 

 

Sincerely, 

 
Chris Marston, 

General Counsel 

 

Attachment: Lee E. Goodman, “General Counsel Opinion Request—Removal Procedures” to 

Wayne Hayden, Feb. 2, 2011. 


