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REPUBLICAN PARTY OF VIRGINIA
Alfred B. Cramer, III, Chairman

May 14, 1982

Mr, John S. Reid, Chairman

Third District Republican Committee
1505 Lauderdal Drive

Richmond, VA 23233

Dear Mr. Reid:

A Third District Convention will be held on May 17, 1982, at the John
Marshall Hotel, pursuant to the attached written call. It is my under-
standing that a copy of this call has been delivered to the District's
unit chairmen, at least 30 days prior to the convention date, all in
accordance with Section Al of Article 8 of the Plan of Organization of
the Republican Party of Virginia (Party Plan). In addition to the items
required by Section Al, the call also includes a section of prefiling
requirements which reads as follows:

CANDIDATE FILING REQUIREMENTS

Candidates for the position of Congressman of the Third District
of Virginia and Third District of Virginia Republican Committee
Chairman shall file their declaration of candidacy in writing
with the undersigned at 1505 Lauderdale Drive, Richmond, VA 23233,
not later than 7:30 p.m., Friday, March 19, 1982. NOTE: No
filings received after the deadline will be accepted. Said filing
shall be signed by the candidate and identify the office being
sought.

The call was also published in both the Times Dispatch and the News Leader
on Friday, March 12, 1982. These published calls, however, each contained
two inadvertent errors. The convention date was designated as Saturday,
rather than Monday, May 17, 1982, The prefiling deadline for candidates
was fixed as Friday, May, rather than March, 19, 1982. The two errors
were, however, promptly corrected by publication of an amendment to the
March 12 call in the Times Dispatch and News Leader of March 13, 1982.

You have requested my opinion regarding the two questions which might be
prompted by the foregoing facts. They are:

1) Was it necessary to have published the call to a District
Convention in the newspaper?

2) Did the published notice of the prefiling requirements satisfy
the Party Plan?
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Since the call issued for the May 17 Convention complied with Section Al
of Article 8 of the Party Plan, further publication of the call in the
newspapers was not required. However, I believe that notice of prefiling
requirements, which may properly be incorporated in a call, should be
published in accordance with Section A3 of Article 8 of the Party Plan.
This was done on March 12, but the notice contained an error. Query, did
this one error vitiate the prefiling requirements? In my opinion, it did
not.

Notice of the requirements was published at least seven days prior to the
prefiling deadline in accordance with Section A3 of Article 8 of the Party
Plan, so that each prospective candidate for the respective offices to be
voted on was on notice that prefiling was to be a requirement of the May
17 convention. While the notice did contain an error, the error should
have been readily apparent. For example, the May 19 date was subsequent
to the convention date. Accordingly, each candidate had adequate oppor-
tunity to have the discrepancy clarified.

Finally, the error was immediately rectified by publication in the Times
Dispatch and News Leader the following day of an amendment to the notice

of the 12th. While the ammendment was published within seven days of the
prefiling deadline, it related back to the notice of May 12. Each candidate
still had a reasonable period of time in which to prefile, certainly the
purpose of Section A3 of Article 8. Thus, it would appear that no candidate
should have been prejudiced relative to the prefiling requirements, and I
have been furnished with no evidence that this was, or is now, the case.

The Third District Committee, in its collective wisdom, has determined

that candidate prefiling for Congress and for Third District Chairman

should be required. Given the ensuing chain of events, it is my opinion

that the notice, as amended, complied with the spirit and intention of the
Party Plan in assuring adequate notice to prospective candidates for the
positions to be filled. Any candidate who felt that he or she was pre-
judiced has certainly had adequate opportuntiy to raise the matter.
Accordingly, I believe that it is appropriate for the Third District
Convention to proceed in accordance with the published prefiling requirements.

Best wishes for a successful convention.

Sincerely,

W. A. Forrest, Jr.
Counsel

ttb

cc: Dr. Alfred B. Cramer, IIT
Mr. Eddie Stikes




